úterý 5. ledna 2010

Jemen 5.až 15.10.2009

Přímé spojení není, letíme Egypt Air,v 8 z Prahy do Vídně přímým autobusem,ne přes Brno.(Euroline)Ve Vídni čekáme 2 a půl hodiny,Boingem 737 do Kahýry , zase čekáme a do Sana'a v 3,15.Udělení visa (60 UDS),snídaně v 9 hodin a pak prohlídka hlavního města. Jdeme do Národního muzea,staré čtvrti města jsou na seznamu UNESCO,zdobené domy 400 let staré,trh,suky a mešity,kam nesmíme.
Jemen je jedno z nejstarších osídlení.První počátky nacházíme 1000 př.K.Nejdůležitějšími produkty byla myrha a kadidlo,pryskyřice stromů,rostoucích na jižním pobřeží.Tyto aromatické vůně byly vysoce ceněny nejen u Egypťanů, ale i Řeků a Římanů a byly vykupovány zlatem.Nejprve se dovážely na oslech a mulech,pak výhodněji od 11.století na velbloudech. Celou historii Jemenu nebudu vyprávět,ale země byla rozdělena na dvě poloviny a
až v r. 1961 vznikla Arabská republika(YAR),do té doby byla země uzavřena od okolního světa. Oba vládci odešli do Saudské Arabie, jedinkrát se pokusili vrátit, ale byli opět vyhnáni do S.A.
Islam přinesl prorok Mohamed 632 a odtud se tradují všechny zvyky.Ženy chodí zahaleny, jen oči jim koukají,chodí v lehounkých mušelínových závojích,i když jim dole vyčuhují džíny.Krámy jsou plné pestrých dámských šatů,jak na maškarní,zdobené jsou výšivkami a flitry,do toho se zřejmě převléknpu hned doma, když jsou mezi svými.Muži nosí většínou široké šátky uvázané jako sukně,jen málokdy kalhoty. Je to jistě příjemnější v těch vedrech.Na hlavě šátky. Všíchni žvýkají KAT, to je vlastně droga.Tvoří jim bouli na tváři,je to prý vhodné pro potenci,v první třetině to zvýší duševní čínnost,pak následuje doba klidu a nakonec otupění.Všichni žvýkají kat již od mládí a většina brzy umírá. Je to droga a existují různě drahéodrůdy, podle toho, jak je kat skladován a čištěn.Pěstitelé katu mohou zbohatnout víc, než pěstitelé kávy. I emigranti v USA si nechávají kat posílat.
Jemen je vlastně chudá země,je živa z cizineckého ruchu - nic moc - a z darů emigrantů v USA a Singapuru.Ti tam zbohatli a trpí touhou po vlasti.Proto posílají dary,vystaví silnice,nové domy,vrací se na krátko,vezmou si 18tiletou,nechají jí dům a vrátí se do Ameriky.A tam zemrou.Opraví spadlé domy z vepřovic,dotují kde co.Ale dvouprovdovou silnici do hor postavili Němci,Weinseker se na to přijel podívat.Jemenci mají naftu i zemní plyn,ale neumí to prodat.
Příští den pokračujeme letadlem na východ.Není tu už jen 26 stupňů,ale 35.I když chodím jen v blůze,potím se.Celou cestu po východní části nás doprovází vůz se dvěma policisty ozbrojenými automaty. Čekají i na přechodech, hlavně na mě,protože jdu poslední.