neděle 3. ledna 2010

Petrohrad,pokračování

Další den do Carskoje Selo (Puškin).Zde jedině máme přednost,místní sem smí až odpoledne.Zase bez dlouhé fronty,máme už vstupenky.Je otevřený i Kateřinský palác s Jantarovou komnatou (v té se nesmí fotografovat),jinak mám mnoho krásných snímků,i ze soukromého Kateřinského divadla.I já s holí musím chodit v návlecích přes boty a špičaté kramflíčky, které jsou teď v módě,sem vůbec nesmějí.Velkolepý je park s vodotrysky a fontánami.
Jdeme až k Finskému zálivu, to je k moři, ale to daleko před námi je stále ještě Rusko. Vidíme přístaviště se zámořskými parníky, do Finska je to blizoučko.
Po návratu si prohlížíme zvenčí areál bývalého Smolného kláštera. Založila ho carevna Alžběta na návrh Bartolomeo Gastreliho. Je stavěn v ruském stylu v kombinaci s barokem.V bažinaté půdě se stavěl 7 let.
Byli jsme i na Martově poli,kde hoří věčný oheň.Chrám Vzkříšení Krista je v místě, kde byl 1.května 1883 zavražděn car Alexandr II.Otevřen byl až 1998 po dvacetileté renovaci.Nešla jsem dovnitř,je mi moc nový.Dekorativně vyzdobený,zevně i uvnitř.
vedoucí nás zavedli i do přepychových hotelů,Grant hotel Evropa v secesním stylu,nebo hotel Astoria.Carské apartmá to stojí několik tisíc dolarů za noc.
Na Něvském prospektu je i Aničkovův palác. Postavila ho Kateřina II.svému milenci Alexeji Razumovskému,po jeho smrti ho věnovala knížeti Potěmkinovi.
Úspěšný rod Jenissejův tu postavil vinárnu, později čokoládovnu,je to nejhonosnější secesní budova,včetně vitrážových oken,křišťálových lustrů a mramorových pultů. Dnes je nevyužitá, můžeme nakouknout jen oknem z průchodu.Stejně zajímavá je i budova firmy Singer,výrobce šicích strojů.Je zajímavá skleněnou koulí na kuželovité rohové věži. Dnes je tu velké knihkupectví.
Na co ještě vzpomenout..Navštívili jsme hřbitov,také se vstupným,kde je hrob Dostojevského,Puškina,Glinky, Balakireva,Korsakova,Musorgského,Borodina,Čajkovského,Rubinsteina. Při stavbě nových silnic se nikdo o to,že jsou vedeny přes bývalé hroby nezajímá,silnice se vede podle plánu a kosterní památky zůstanou pod zemí pod dálnicí.
Vstupné do paláců,kostelů,muzeí je pro cizince o něco vyšší než pro místní. A pak je tam velká zločinost, okradli nás v elektrice několikrát.Jinak to byl zajímavý zájezd. Fotky jsou na ploše pod heslem Petrohrad.

Byli jsme i na Martově poli, kde hoří věčný oheň.Chrám Vzkříšení Krista je v místě,kde byl 1.března 1883 zavražděn car Alexandr II.Otevřen byl 1998 po dvacetileté renovaci. Nešla jsem dovniř,je mi moc nový.Je dekorativně vyzdobený,zevně i uvnitř. Vedoucí nás zavedli i do přepychových hotelů,Grant hotel Evropa je v secesním stylu,nebo hotel Astoria.Apartmá tu stojí až několik tisíc dolarů za noc.Na Něvském prospektu je i Aničkovův palác. Postavila ho Kateřina II.svému milenci Alexeji Razumovskému, po jeho smrti ho věnovala knížeti Potěmkinovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat