čtvrtek 7. ledna 2010

Jemen pokračování1

Zde má každý mobil a všichni hrozně křičí. Neuvěřitelné je i množství motocyklů,jezdí po cestách,po chodníku, sice se vyhnou,ale i v uzounkých uličkách nás ohrožují. Benzin je levný,3 a 1/2 litru jeden UDS. Ale i to je pro ně dost.Na trzích se prodává zelenina, ovoce,malé banánky, pak výrobky ze stříbra a tepané malé šavličky, to má každý kluk za pasem. Uctívají spoustu světců, ti mají mešity a hroby.
Sana´a jsme tedy ještě první den po příletu prohlédli.Je to výstavné město s domy stále opravovanými,je 400 let staré,stejně staré jsou mešity, hradby pamatují 1000 let.Opravy financuje UNESCO. Ubytování v hotelu Arabia Felix,zvenčí kouzelného,ale schody do 2.patra se daly vyjít pouze po čtyřech, kufr mi vynesli.Voda ve sprše teče čůrkem,záchod splachuje spíš hadičkou. Jinaj je tu čisto
Brzy ráno snídaně na dvorku pod podloubím rostlin, v 7 přelet do Seiyunu,let trvá 1 hodinu,přeletěli jsme údolí Hadramawatu,to je pravidelně vysychající řečiště v poušti.Seiyun byl hlavním městem v době britského protektorátu a tudy vedla již od r.1490 cesta karavanů.Sultánův 5tipatrový palác s muzeem folklóru,archeologie a rukodělných prací byl zavřený a fotíme ho jen zvenčí. Také zvenčí vidíme i mešitu s největším minaretem. Staré výškové budovy jsou stavěné z vepřovic, to jsou cihly ze slámy a bláta,nevypalované. Projíždíme širokým ,tvrdým korytem řeky,dnes je suché, prší tu prý tak jednou za 4 roky,žádné prudké deště,ale několik dní vytrvale prší ,korytem se valí proudy vody,nedá se tudy projíždět a déšť ohrozí domy i "mrakodrapy" ,4 až 8mipatrové budovy,které se často zřítí.
Odpoledne do Shibamu,viděli jsme dům, který opravili Dánové. Město je také pod UNESCem,ale to vkládá většinu financí do Sana'a,město vzniklo ve 3.stol př.K,tedy daleko před Mohamedem. Páteční mešita byla postavena za kalifátu Harun al-Rašida 940 př.K.,byla mnohokrát opravovaná,naposledy 1960.
Po přespání v Seiyunu 40 km do Tarimu,v 17. - 19. stol. tu bylo 300 mešit k výuce sumitského islámu Je tu i velká knihovna založená 1972,obsahující 14.000 svazků a 3000 antických rukopisů.K návštěvě bychom potřebovali zvláštní povolení.
Cestou zpět nahlížíme do výrobny vepřových cihel a jedeme i kolem mlýnku na obilí, kde je zapřažený velbloud a točí žentourem. Má zavázané oči, aby se neplašil.Protože se vracíme až za tmy,vidíme Sultánův palác osvětlený a je to zážitek.
Zbavili jsme se vojenského doprovodu a i veder,máme zase jen 25 st.Je to úleva.To když jsme se vrátili letadlem do Sana'a.Ještě prohlížíme město.Jemen podporují emigranti z USA a ze Seigonu, kteří v cizině zbohatli a trpí touhou po domově. Sponzorují stavby silnic, opravy domů a mešit.nechávají si posílat Kat, drogu,na kterou jsou zvyklí, dožívají se 55 let,jako všichni závislí. Proto jsou zdejší muži malí a drobní,zato mají všichni bouli na tváři,už od rána při tom kouří a i jedí.
Kat je různě drahý,podle čistoty lístků. Na hektaru kávy se vydělá ročně 6000 Reálů, na katu 60.000 Reálů.Káva přináší devisy, kat ne,nesmí se vyvážet,jen se pašuje. Také Saudská Arabie podporuje Jemen.Např. mango a papája tu sice roste, ale vyváží se jen do Saudské Arabie.Na trhu není.
Děti jsou kouzelné, buclaté a ve městech nás jen okukují a nežebrají.
Příští den ujedeme 278 km přes pohoří Haraz (2200)do Manakha. Město je položeno strategicky tak, že nebylo za Ottomanské okupace Turky nikdy dobyto, ačkoliv turecké kanony blokovaly níže položené cesty.Kdysi turecká pevnost s historickými domy.Oblast kávovníkových plantáží. Al Hajjarah je jedno z nejmalebnějších jemenských vesnic.Hutaib je další malebnou horskou vesnicí.Je zde pohřební mešita Dal-al-Hatem ibn Ibrahim al Hamdani,světce ze 17.století.
Hned ráno navštívíme rybí trh v Hodeidě. Dnes dorazíme k Rudému moři. Cesta na jih do Adenu je kvůli pirátům uzavřena.Takže přes Zabid,ranné centrum výuky, kde byly položeny základy algebry.Dnes zde funguje 80 medres-mešit v čele s Velkou mešitou.Do té jsme i nakoukli,nic moc.Nedaleko, v Al-Usaidin jsou jednou ročně na jaře závody velbloudů. Městečko Zabid je jedním ze tří v UNESCU.Zde byla založena i první islámská universita pro chlapce i dívky a závěrečná zkouška se skládala z přednesu Koranu, zpaměti. Do revoluce to byla jediná universita v Jemenu,dnes jich tu je 16,8 státních a 8 soukromých,za semestr se platí několik tisíc UDS.
Ještě mluvíme o trestech "Saira".To je trest za nevěru,hlavně žen.Hrozí jí ukamenování. V Saudské Arabii se to striktně dodržuje.Zde vyžadují 4 svědky. Také popravy jsou veřejné,oznámení o nich najdeme v novinách.
Bohatí šejkové jezdí do Bahrajnu (S.A.),aby mohli konzumovat alkohol.