čtvrtek 7. ledna 2010

Jemen pokrač.2

Viděli jsme i hřbitov.Ovšem směli jsme jen do brány.Náhrobní kameny nesou jméno muže,ev.ženy,je-li pochována s ním.Mrtvý je ještě ten den omyt, navoněn a uložen do hrobu v bílém.Rodinná tryzna trvá 3 dny.
Dnes končíme v Kawkabanu, rybářské vesničky u Mrtvého moře. Američan z Jemenu zde postavil chatky s doškovými střechami,air-condition až od 5ti hodin,místy neteče voda,nesplachují WC,jsme sice u moře,ale je tu jen po kotníky vody,na vylepšení už nezbyly peníze.
Ráno pokračujeme podle moře do Taizu,hlavního města Jemenu za dynastie Rasulid. 1616 tudy projížděly karavany až o 1000 velbloudů,které vezly do Evropy (hlavně do Dánska)ovoce,látky,koření,barviva kameninu a hlavně kávu.Muzeum v paláci imána Ahmeda bylo zavřené.Další malebná vesnice Ibb leží ve výšce 2337m,byla hlavním městem královny Arwa v 11.století. Zde jsme obědvali v rodině, seděli na zemi kolem koberce,zahráli nám na místní nástroje a zatančili s dýkami - muži v sukních.Malé město Ibb leží vysoko v horách,často zde prší,takže je krajina relativně úrodná.
Příští den do Wadi Dhar,jen 15 km od Sana´a ke skalnímu paláci.Pětiposchoďová stavba vznikla jako letní sídlo imána Yahya,od revoluce 1990 je prázdnýČást naší skupiny ho navštívila a obdivovala rozhled do okolí. Ještě
město Thilla (Thula), kde je hned za hradbami veliká umělá nádrž.Ženy, které jdou zahalené s nádobou na hlavě se brání našemu fotografování.Pak žene do města pasák stádo koz.Staré město je půvabné,i když nám nic nového nenabídne.Fotíme domy,které mají barevně zdobená okna,zdobenou fasádu ale uličky jsou tak úzké,že neustále ustupujeme motorkám a kolům.Stále nás doprovází skupina obyvatel a vysvětluje něco, co už známe.
Den zakončíme v Shibam - Kawban,bývalého města dynastie Yaffouride z 9.a10.století.Hory kolem jsou 3000 m, pas do Sana´a jsme přejížděli ve výšce 2800 K m.Silnici postavili Němci 1978.Z Jiblahu do Ibb se nedalo projet pro spadlou skálu v cestě. Došli jsme pěšky, náš autobus vycouval.Já zbytek dost dlouhé cesty stopla náklaďák. V Ibb je jediná americká nemocnice, která léčí zdarma. Bylo to město s dost velkou židovskou skupinou lidí,většina emigrovala, ale nad některými dveřmi nacházíme židovskou hvězdu
Poslední den bydlíme v přepychovém hotelu,ale nenechají nás tu do 3 do noci,jdeme do jiného hotelu,kdo chce,zaplatí si 3 lůžkový pokoj s koupelnou nebo přespí v přízemí v hale.Spím v hale.Zase stejné spojení přes Egypt,letíme obvykle 3 hodiny a pak čekáme 5 hodin na spojení. I ve Vídni čekáme na autobus a pak přes Brno do Prahy.Končíme ve 23 hodin v Ruzini.